22 Şubat 2012 Çarşamba

Ses Kartı alırken hangi özelliklerine dikkat edilmeli?

Ses Kartları ve Özellikleri
    Günümüzün teknolojisinin bize sunduğu nimetlerden herbirinin hayatımızda ayrı bir yeri olsada ses kartları müzik mühendislerinin vazgeçilmezi olmaya devam etmektedir. Gelişen sayısal teknoloji önderliğinde kayıt işlemi, mixer ve bantlardan çıkıp bilgisayar ve hdd üzerinde yapılmaya başladığından beri ses kartları hayatımızda yer etmeye başladı. İlgili konuştuğumuz ses kartlarının asıl amacı ses sinyallerini bilgisayara aktarmaktır.yani bir nevi in/out görevi görmektedir.

    Bu günlerde kullanılan ses kartları çok ileri düzeyde yer almaktadır. Bir in/out görevi verebileceğimiz en basit özelliği olur.Ses kartları ileri düzeyde komplike ürünlerdir. Üzerinde farklı kalitede AD/DA converterları, preampları ve kulaklık preampları yer almaktadır. Bunlarla sınırlı kalmak bu programa saygısızlık olurdu zaten;içinde çok sayıda analog ve dijital girişleride bulunmaktadır.Ses kartlarını bu şekilde kullanmak oldukça uygun bir fiyat piyasasının da ortaya çıkmasına olanak sağlamıştır.Tek bir alet içinde yer alan  oldukça yüksek kalitede bulunan kompenentler ile kimilerinin aldığı preampa gerek kalmadan içeriğindeki premplar  veya çok iyi kalitede dac ve adc 'leriyle bize sundukları şaşırtıcı derecede kullanış kolaylığı sağlamaktadır.

    Ses kartlarının bize sağladığı kolaylıklardan biriside kontrol edilebilir veya yönlendirilebilir in ve out seçenekleridir.Kısacası  bir davul sesi kaydetmek istediğinizde davulu 8 adet mikrafonla mikrafonlayabilirsiniz.Daha sonra bu mikrafonları DAW üzerinden ayrı kanallara dağılacak şekilde kayıt edebilirsiniz.Bu sayede mix yaptığınızda tam istediğiniz verimi aladığınız trumpet veya tomlar üzerinde tonlama yapabilirisiniz.

    Ses Kartı Seçimi
    Ses kartları bir yönden baktığınızda seçimi hem en kolay hem de en zor olan üründür. Bu, doğru sorulara doğru cevap almak için böyledir.Bunu yaptığınızda ihtiyacınız olan ürünü gereksiz fiyatlar ödemeden alabilir, uzun ömürlü kullanabilirsiniz.Size bu soruları kabaca vermek istiyorum;bu soruları aşağıda bulabilirsiniz. Belki tatmin edici olabilir;

*Kaç adet preamp almalıyım ?
-Davul gibi bas sesi içeren enstruman kaydı alıncaksa olabildiğince fazla olmalıdır.
*in/out sayısı kaç olmalıdır ?
-Bir orkestranın sahne performansını canlı olarak kayıt alıcaksanız olabildiğince kanal olmasında fayda var.
*Ne kadar bütçe ayırmalıyım ?
-Bütçenizi olabildiğince arttırmak en iyi verimi almanızı sağlayacaktır.
*Ürünlere garanti ve destek durumu nasıl ?
*kaç kanal out oluşturmalıyım ?
-3 ya da 4 adet farklı monütör kullanmak isteyebilirisiniz veya kulaklık preampınıza bir yönlendirme yapmak isteyebilirisiniz.
*En uygun bağlantı arayüzü sizin için nedir ?

    Yukarıdaki soruların cavapları sizi az da olsa doğru seçimleri yapmaya götürecektir.
    Bağlantı Arayüzleri
    Aldığımız ses kartlarını bilgisayara bağlamamızı sağlayan üç(3) ana arayüz kullanılır.Bunlar;PCI, Firewire, USB olarak üç tiptir.
   
    Yukarıda önemli bir konuda var. Bazı insanlar USB bağlantısının güvenilmez bir bağlantı çeşiti olduğunu söylüyor.Ayrıca firewirenin aynı sorunda çalıştığını söylüyorlar bunlar abartıdan ibarettir.Bu tür sorunlar çok ama çok ender rastlanan sorunlardır.Usb bağlantısı sorunsuz ve güvenilir bir bağlantıdır ve genellikle usb bağlantısı kullanılır.Yinede hatırlatmak istediğim birşey daha var; yoğun in/out içeren ve bulunduran kartlarda PCI veya Firewire kullanmak en doğru yol olacaktır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More