22 Şubat 2012 Çarşamba

Mikrafonlar ve Mikrafon Çeşitleri

Mikrafonlar ve Mikrafon Çeşitleri
    Bir sütudyadaki en önemli ekipmanlardan biride mikrafondur.Kayıt zincirinin ilk halkası olan mikrafon sesi elektirik sinyallerine çevirmek için kullanılır. Mikrafonlar, içinde "diyafram" adıyla tabir ettiğimiz bir parçanın ses tarafından titretilmesinin bir sonucu olarak çalışır. Diyaframın titremesi yani mikrafona herhangi bir sesin ulaşması sonucunda düşük seviyeli elektirik sinyalleri üretilir. Üretilen elektrik sinyalleri pre amp olarak adlandırılan ses işleme birimine gönderilir ve işlenir daha doğru bir tabirle yükseltilir. Mikrafonları amaçlarına göre ayırabiliriz.Bir sınıflandırma yapıldığında farkedilebilir fazlalıkta mikrafon çeşiti olduğu görülür.Bunlar;
Kondansatörlü mikrofonlar

    1.)Büyük diyaframlı mikrofonlar
    2.)Küçük diyaframlı mikrofonlar
   
Dinamik mikrofonlar

    1.)Büyük diyaframlı mkrofonlar
    2.)Küçük diyaframlı mikrofonlar

Ribbon mikrofonlar

Kondansatörlü Mikrofonlar


    Sesi almak için özel geliştirilmiş bir mikrafon arıyorsanız eğer "kondansatörlü" mikrafon kullanmak işinize yarıyacaktır.Hassas bir çalışma mekanizmasına sahip kondansatörlü mikrafonlar, tüm frekanasları yakalamak ve ses kaybını en aza indirgemek için üretilmiştir.Bu tür mikrafonların içinde phantom power olarak bilinen ve +48v akım gerekitiren bir parça vardır.Bu akıma neden gereksinim duyduğumuza gelicek olursak kondansatörün sşarj edilebilmesidir.

    Farklı amaçlar için üretilmiş pek çok kondansatörlü mikrafon vardır.Bir genelleme yapıcak olursak büyük ve küçük diyaframlı türden mikrafonlar en çok kullanılanlardır.Vokal veya düşük frekanslı kayıtlar için büyük diyaframlı mikrafon kullanılır.Küçük diyaframlı mikrafon ise overhead ile yapılan davul kayıtları ve stereo uygulamalar için oldukça iyi sonuç verir.

    Bir kondansatörlü mikrafon kullanırken dikkatsizce hareketler ve alınan darbeler kötü sonuçlar doğurabilr.Sigara kullanılan odalardan uzak tutulmalıdır.Çünkü diyaframı üzerinde bulunan küçük deliklerin tıkanmasına yol açılabilir.Ayrıca pop filter olmadan vokal kayıtları yapılması bu deliklerin tıkanması ve ses veriminin düşmesine yol açar.Gözeneklere her zaman dikkat etmek gerektiğini tekrar hatırlatmama gerek yoktur umarım.Tabiki kimse kendi malına zarar gelmesini istemez ancak sigrada vazgeçilmez zevklerimizden olabiliyor.

    Her ses ekipmanında bulunan karakterler mikrafonlarda da vardır.Ancak her ses ekipmanın kendine özgü karakterleri olması mikrafon içinde bir kuraldır.Genellikle bu karakterlerin ne kadar iyi olduğunu görmek için bizzat alıp denemek gerekir ancak bir mikrafon alırken her mikrafonu deneme gibi bir lüksümüz olmuyor. Bu yüzden size fiyatlardan yola çıkarak almanızı önermek zorunda kalıyorum(tabi deneme şansınız varsa denemeniz daha doğru olur). Ortalama fiyatlar 150 TL ile 25 bin TL arasında değişkenlik göstermektedir.Ev tipi bir stüdyoda çalışmak üzere alıcağınız bir mikrafon 300 TL ile 1000 TL arasında bir model olursa işinizi görecektir.

    Dinamik Mikrafonlar

    Phantom powera ihtiyaç duymayan "dinamik mikrafonlar" kondansatörlü mikrofonlardan farklıdır.İhtiyaç duydukları tek şey bir pre amp 'dır.Dinamik mikrafonların düşük gürültü seviyesi ve yönlendirildiği yöndeki sesi daha yoğun alma eğilimleri vardır. Buna bağlı olarak sahne ekipmanı içinde yerini almış bir mikrafon çeşitidir.Ancak stüdyolarda da dinamik mikrafonları görmek elbette mümkün.Bunun sebebi dinamik mikrafonların bazılarında görülen sesin çok iyi olmasıdır.Kondansatörlü minkrafonlara göre en belirgin farkı diyafram boyudur.En belirgin özellikleri ise kullanım amaçlarıdır.

    Dinamik mikrafonları başka bir açıdan bakıldığında sibilans sorununu çözmek amacıylada kullanılmaktadır.Bu sorunu çözmek için pek çok farklı çözüm yolu olsa da en etkili ve en kullanışlı çözüm yolu eser ya da dinamik mikrafon kullanımıdır.

    Ribbon Mikrafonlar

    "Ribbon" veya başka bir adıyla "şerit" mikrafonlar içerisinde diyafram yerine kullanılmış
bir folyo şerit bulunur.Bu şerit diyaframın yaptığı işe benzer bir şekilde sesi algılar.Amfi, akustik telli ve yaylı enstrumanların kayıt alınmasında oldukça iyi sonuçlar vermektedir.Mikrafonları seçmek için belirli kriterler yoktur.Yalıtım olmadığı ortamda çok dip ses yapar vb. yorumlar boş laflardan ibarettir.Sonuç olara kimse evinde iş makinesiyle ya da inşaat aletleriyle çalışmıyor.Belirli düzeyde bir sessizlik sağlandıktan sonra evinizde kullanıcağınız mikrafonu her şekilde seçebilirsiniz.Yani her türlü mikrafon evde kullanılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More