22 Şubat 2012 Çarşamba

EQ Teknikleri

EQ Teknikleri
    Bir enstruman ele aldığımızda ve bu enstrumanda bir nota vurulduğunda temel ve harmonik frekanslarda sesler oluşur.Vurlan bir notadaki en alçak frekanslı ses," temel frekans" olarak adlandırılır.Diğerleri ise birer bileşendir bunlara harmonik frekanslar denir.Bu farklı harmonik sesleri kullanarak farklı eq(Equalization) teknikleri oluşturabilir ve bu teknikleri her çalışmanızda genişletebilir, bambaşka sesler türetebilirsiniz.

    Hormonik Frekansların Açılması | FL STUDİO
    Ses mühendislerinin enstrumanların netliğini ve ayırt eilebiliriniğini arttırmak için öğrendikleri ilk teknik harmoniklerin açılmasıdır.Bu teknik eq ayarlamalarında kullanılan çok geçerli bir tekniktir.Aşağıda bu tekniğin kullanıldığı bazı eq tavsiyeleri ve önerileri bulacaksınız
    Bas 400Hz Bas kanalında netlik kazanmak için...
    Bas 1500Hz parmakla çalınma ve netlik hissini artırmak için...
    Gitar 3kHz Gitar atağı için...
    Gitar 5kHz Parlaklık için...
    Vokal 5kHz Vokali öne çıkarmak için...
    Vokal 10kHz Daha parlak vokaller için...
    Farklı her enstruman için parlaklık ve netlik gibi farklı karakterleri öne çıkaran, kullanılmış birden fazla harmonik aralığı olduğuna dikkat edin.


    Temel Frekansların Açılması | FL STUDİO

    Genellikle eq 'ya yeni başlayanların ilk önce denediği teknik temel frekansların açılmasıdır.Ancak en çok hata yapılan yerlerden birisi de bu tekniktir. Çünkü bu yapılması gereken en son şeydir.Temel frekansların açılması sesin çamurlu ve bulanık çıkmasını yani sesteki ahenki bozucu unsurlar taşıyan bir tekniktir.Ayrıca diğer entrumanlardan ayrılmasını zorlaştırır.Temel frekanslar benzer olan entrumanlarla kullanıldığında benzer partisyonlar çaldıklarında temel frekansları vurgulamak bu enstrumanların seslerinin aynıymış gibi duyulmasına yol açar.ince veya zayıf tınlayan bir enstrumanın temel frekansları dikkatlice açılabilir.Enstruman sesinin zayıf olması yanlış mikrafon yerleştirilmesinde ya da eq ile yapılan harmoniklerin fazla vurgulanmasından kaynaklanabilir.Ancak temel frekansların gerekli olduğu yerlerde vardır.Bunlardan biri, bir enstrumanın solo çaldığı yerlerde  temel frekansları vurgulamaktır.

    Temel Frekansların Kısılması | FL STUDİO

    Bir enstrumanın tüm harmonikleri vurgulu getirilmek istendiğinde, temel frekansların kısılması uygulanabilir.Yararlı bilgiler...Daha çok rock müzikte kayıt alınırken çok kullanılan bir yöntemdir.Bu diğer müzik türlerinde kötü sonuç vermesi anlamına gelmez tabiki.

    Bas 40Hz Bas kanalındaki boomy sesleri azaltmak ve ayrıca enstrumanın daha ayırt edilebilir duyulmasını sağlamak için kısın.
    Gitar 100Hz Gitar kanalında boomy sesleri azaltmak ve enstrumanın netliğini artırmak için kısın.
     Vokal 200Hz Vokallerin çamurlu, bulanık duyulmasını engellemek için kısın.

    Maskin Nedir ? Masking Problemi - Çözümü | FL STUDİO

    Mikser üzerinden yapılan miks çalışmalarında en zor şeylerden biri de maskeleme (Masking) ya da örtme olarak bilinen, duyumdaki kısıtlama halidir.Masking iki ya da iki benzer sesin birbirini örtmesi veya bastırması ve duyulan sesin basık gelmesidir.Enstruman tek başına dinlendiğinde kulağa hoş ancak mix(miks) içinde zayıf geliyorsa bu bir "masking" problemi olabilir.Miks içersinde birbirinden ayrıldığında ahenki bozan ancak bir araya geldiğinde de maskink problemi yaşadığınız iki enstrumanınız varsa ; birinde açtığınız     frekansları diğerinde kısarak daha iyi ve güzel sonuçlar alabilirsiniz.Aşağıda verdiğim teknik doğru bir şekilde uygulandığında  her iki enstrumanında miks içinde ayrı ayrı dinlenmesini sağlar.

    Kick ve bas gitar: Kick kanalında 350-400 Hz arasını kısın (karton benzeri sesi azaltmak için) ve bas gitarda aynı frekansları açın (bası öne çıkarmak için).

    Lead vokal ve back vokaller: Back vokallerde 3-4 kHz arasını kısın ve lead vokalde aynı frekansları açın.

    Bu yöntemi kullandığınızda eq ile az bir oynama yaptığınızda şaşırtıcı değişiklikler yaptığınızı fark edeceksiniz. Genellikle 3-6 dB arasında değişiklik yapmanız yeterli olacaktır. Kolay gelsin.

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More